Меню
Количка

Как се лепи травертин (естествен камък)?

15 февр. Как се лепи травертин (естествен камък)?
Побликувано от Иванова Мария 0 Коментар 1177 Преглеждания

Съдържание

  Травертинът датира от древни времена. Той започва да се използва в архитектурата още в Древен Рим. Красивият, леснообработваем естествен камък е бил широко прилаган в изграждането на мостове и акведукти, дворци и църкви, строителството на къщи и термални бани. С течение на времето травертинът не само не остаря, но и се превърна в много популярен довършителен материал. 

  Травертин се използва още в Древен Рим - Рамоис
  Травертин се използва ощe в Древен Рим при постройката на Колизеума

  Какво прави травертинът толкова уникален?

  Естественият травертин е естествен минерал, характеризиращ се с ниска твърдост и характерна гранулирана структура. Това е скала, чиято основа е калциев карбонат. Камъкът се ражда на места, където подпочвените води, наситени с въглероден диоксид, излизат на повърхността, богати на варовикови или кредови отлагания. На изхода въглеродният диоксид влиза в химическа реакция с въздуха и калциевия бикарбонат в почвата. В резултат на това взаимодействие се образува калциев карбонат. Веществото не се разтваря във вода и се утаява, което се уплътнява с течение на времето, създавайки минерални отлагания - варовит туф. Това е травертин.

  Този естествен камък има пореста структура, образувана от дупки и кухини, които създават неговия уникален външен вид. Той може да бъде в различни нюанси на цвят, включително бяло, бежово, кафяво, сиво и златно. Достатъчно мек е и може лесно да се обработва и оформя в различни форми. Доста здрав и издръжлив е, което го прави популярен материал за използване в строителството, като облицовка на стени, подове, душове, фонтани и др.

  Как се формира естествения камък травертин?- Рамоис
  Как се формира естествения камък травертин - интересни факти

  Важността на правилното му полагане

  Правилното полагане на травертина е от изключителна важност, за да се гарантира  неговата дълготрайност и впечатляващ визуален ефект. Като естествен камък той изисква специално внимание при монтажа, за да може да разкрие цялата си красота и да остане здрав и непокътнат с течение на времето.

  Преди да започнете с полагането, повърхността, върху която ще бъде поставен, трябва да бъде добре подготвена. Това включва почистване, изравняване и осигуряване на достатъчна здравина и стабилност. Всякакви неравности или слабости в основата могат да доведат до проблеми в бъдеще.

  Ако повърхността има дефекти, е необходимо да се направи замазка, като се отстранят всички неравности. Във влажни помещения, преди полагане на травертин, е необходимо да се направи хидроизолация. Между другото, изборът на конкретен вид камък за баня, тоалетна и други помещения с висока влажност също е важен. Препоръчваме да изберете сорт, който за разлика от много други видове естествени камъни има нисък коефициент на водопоглъщане.

  Важно е травертина да се полага правилно, неща за който да внимавате - Рамоис
  Важно е травертина да се полага правилно, неща за който да внимавате. Съвети от Рамоис

  Предварителен проект и къде ще поставите травертина?

  Всяко успешно начинание започва с добре обмислен план, а когато става въпрос за полагане на травертин, внимателното планиране е не просто важно – то е от съществено значение.

  Травертинът е универсален – той може да бъде вълшебен акцент на вашата настилка, да облече стените в елегантност или да донесе топлина на вашия под. Важно е да изберете място, което не само отговаря на вашите естетически предпочитания, но и на техническите изисквания на естествения камък.

  Не забравяйте да вземете предвид и практическия аспект – това е камък, който тежи. Нужно е да се уверите, че избраното място може да издържи неговата тежест без проблеми. Помислете и за условията на околната среда – травертинът е устойчив на много фактори, но неговата поддръжка може да варира в зависимост от мястото на полагане.

  Ако все още колебаете къде точно да позиционирате този красив естествен камък, потърсете вдъхновение в нашата статия “Какво е травертин и къде можем да го използваме?”. Там ще откриете множество идеи и съвети, които ще ви помогнат да направите информиран и вдъхновен избор.

  Важно е да съставим план преди полагането на травертина - Рамоис
  Важно е да съставим добър план преди полагането на травертина.

  Инструменти и материали - какво ще ви е необходимо?

  За полагането на естествения камък ще ви трябва:

  1. Резачка за камък - за точно изрязване.

  2. Нивелир - за правилно подравняване.

  3. Полиращи инструменти - за фина обработка.

  4. Лепила и фугиращи смеси - за силно сцепление.

  Избор на подходящо лепило

  Изборът на лепило е също толкова важен, колкото и определянето на мястото, на което искате да го сложите. Разговорите с клиенти и експерти сочат, че качествените видове са основополагащи за трайността на проекта. Изберете модел, съобразено с условията на околната среда и конкретните специфики, които има.

  Процес на лепене

  Лепенето на травертин е процес, който изисква внимание и прецизни умения. 

  Смесване на лепилото за постигане на перфектна консистенция

  Идеалното лепило трябва да има консистенцията на гъста каша, което улеснява нанасянето и осигурява равномерно покритие.

  Процес на поставяне на естествен камък травертин - Рамоис
  Процес на поставяне на естествен камък травертин. Стъпки от Рамоис

  Техники за равномерно разнасяне на лепилото

  Използвайте шпакла за равномерно нанасяне. Уверете се, че покритието е равномерно по цялата повърхност.

  Съществуват различни методи за полагане на травертин, като всеки от тях е подходящ за различни приложения и условия. Има шевни и безшевни методи за облицовка. В големи помещения се препоръчва да се работи по първата технология по две причини:

  Дори специалист да направи довършителните работи, след 10-15-20 положени плочи ще има неизбежно разместване на фугата с поне 1 мм. Резултатът е изкривяване на картината, което разваля цялостния вид на стаята.

  Материалът "диша", в резултат на което под въздействието на промените в температурата и влажността в помещението се получава леко, почти незабележимо изместване на плочата.

  Безшевният метод е подходящ за малки пространства. В този случай плочите се полагат с минимална междина (0,5-1 mm), а малките размери на помещението правят изместването почти незабележимо.

  За да се скрият ставите, се използва друга опция - „европолагане“. Съгласно стандартната технология на пода се монтират готови, фино полирани плочки, а при „европолагане“ - грубо обработена, доста голяма плоча, след завършване на довършителните работи се извършва довършително шлайфане. Резултатът от такава инсталация на травертин е показан на снимката по-долу.

  Европолагане на естествен камък травертин - Рамоис
  Европолагане на естествен камък травертин.

  Поставяне на травертина - подравняване и натиск

  Поставете плочата внимателно на лепилото, като я подравните и натиснете за силно сцепление.

  Справяне с излишното лепило - съвети за почистване

  Излишното лепило трябва да се премахва веднага, като се използва влажна кърпа или гъба.

  Втвърдяване и запечатване

  Втвърдяването е процес, който осигурява, че травертиновите плочи са здраво прикрепени към основата, готови да издържат на теста на времето и ежедневните натоварвания.

  Следващият и не по-малко важен етап е запечатването. Запечатващият слой обвива естествения камък, предпазвайки го от влага, петна и други външни влияния. Запечатването не е просто процедура, а гаранция за запазване на неповторимия вид и качество на травертина.

  Поставянето на травертин трябва да е на равна повърхност - Ramois
  Поставянето на травертин трябва да е на равна повърхност.

  Запълване на фугите

  Процесът на запълване на фугите при полагане на травертин е също толкова важен, колкото и самото полагане на естествения камък. Изисква внимание и прецизност, за да се гарантира, че крайният резултат ще бъде естетически приятен.

  Ключов момент е изборът на подходяща фугираща смес. Тя трябва да съответства на цвета и текстурата на травертиновите плочи, за да се създаде хармоничен и единен външен вид. Различни цветови нюанси могат да подчертаят или да се слеят с цвета на камъка.

  Фугиращата смес трябва да се смеси според указанията на производителя, като се следи за постигане на идеалната консистенция. Твърде гъста или твърде течна смес може да затрудни процеса на работа и да повлияе на качеството на крайния резултат.

  Сместа се нанася внимателно във фугите между плочите. Използването на шпакла спомага за равномерното разпределение на сместа и запълване на всички празнини.

  Веднага след нанасянето на фугиращата смес, излишъците се отстраняват с влажна гъба или кърпа. Това е важно, за да се предотврати изсъхването на сместа върху повърхността на травертиновите плочи.

  След като фугите са запълнени и изчистени, сместа трябва да остане да се втвърди за определено време, според препоръките на производителя.

  Поддръжка и грижи за травертин

  Поддържането на травертин в отлично състояние не е само задължително, но и ключово за запазване на неговата естествена красота и дълготрайност. Важно е да се спазват няколко основни принципа:

  Съвети как да почистим настилка от травертин- Рамоис
  Съвети как да почистим настилка от травертин, като запазим блясъка на камъка.

  1. Травертинът трябва редовно да се почиства, за да се предотврати натрупването на мръсотия и петна. Използването на мека четка или моп е идеално за ежедневно почистване. Важно е да избягвате абразивни или киселинни почистващи препарати, които могат да повредят камъка.

  2. За по-задълбочено почистване избирайте препарати, специално разработени за естествени камъни като травертин. Те помагат за ефективно почистване, без да увреждат повърхността.

  3. Травертинът е порест камък, което означава, че лесно абсорбира течности и може да образува петна. Периодичното му запечатване помага да се намали този риск. Запечатващите средства формират защитен слой, който помага за предпазването му от петна и износване.

  4. Въпреки че е издръжлив, той не е имунизиран срещу удари и драскотини. Внимавайте при поставянето на тежки предмети върху травертиновите повърхности и използвайте подложки за защита.

  5. За травертинови настилки, стени и други повърхности се изискват различни подходи в грижите. Например, настилките може да се нуждаят от по-често почистване и запечатване поради по-голямото натоварване.

  Следвайки тези препоръки за поддръжка и грижи, вашите травертинови повърхности ще запазят своята красота и елегантност за дълги години напред.

  Често задавани въпроси

  Изборът на лепило зависи от условията на монтаж и типа травертин. Консултирайте се с професионалист от Ramois за най-добрите опции.

  Обикновено отнема около 24 часа за втвърдяване на лепилото, но това може да варира според условията и вида на лепилото.

  Травертин може да се лепи върху различни повърхности, включително дърво и метал, но изисква специализирано лепило и техника на монтаж.

  Напиши коментар