Меню
Количка

Какъв под да изберем - гранитогрес или ламинат?

22 ноем. Какъв под да изберем - гранитогрес или ламинат?
Побликувано от Иванова Мария 0 Коментар 1548 Преглеждания

Съдържание

  Когато става въпрос за интериорния дизайн на дома или офиса, изборът на подова настилка е първата точка, от която е добре да се започне. Питате се защо? Защото той не само определя визуалния стил на помещението, но и неговата функционалност и дълготрайност. В нашата статията разказваме повече за два от най-популярните материала за подова настилка – гранитогрес и ламинат, за да ви помогнат да определите коя е най-подходящата за вас.

  Гранитогрес за под за външни условия | Ramois
  Качествен гранитогрес за под, имитиращ дърво

  Важността на правилния избор на подова настилка

  Подът е основата на всяко помещение. Той не само допринася за общия дизайн, но и за комфорта и устойчивостта на дома. Правилният избор на под може да преобрази помещението, да добави стил и елегантност, но и да улесни ежедневната поддръжка.

  Гранитогрес или ламинат - сравнение

  Вечният въпрос, който всеки всеки си задава, когато е на прага на предстоящ ремонт. Ето малко повече информация, за да ви бъде по-лесен изборът.


  Полиран гранитогрес за под | Ramois

  Полиран гранитогрес за Вашия под от Рамоис

  Гранитогрес

  Характеристика 

  Това е вид керамична настилка, която имитира естествен камък или дърво. Той се отличава с висока устойчивост на надраскване, петна и влага. Подходящ е за помещения, в които има високо натоварване. Благодарение на своята топлопроводимост, гранитогресът е идеален за стаи с подово отопление.

  Предимства и недостатъци

  1. Предимства:

  • Висока устойчивост на механични въздействия;

  • Лесен за почистване;

  • Голям избор на цветове и дизайни, включително имитиращи дърво.

  1. Недостатъци:

  • По-висока цена в сравнение с ламината;

  • Необходимост от професионално поставяне, за да се забави красивият си външен вид дълго време.

   Разнообразна цветова гама на ламинат | Ramois
   Разнообразие от цветове, имитиращи дърво

  Ламинат (ламиниран паркет)

  Характеристика

  Това е съвременна подова настилка, която успешно имитира естествено дърво, камък или дори керамика. Той се състои от няколко слоя, които го правят устойчив на надраскване и влага. Обикновено се предлага във формата на ламели, които се заключват една в друга чрез специални улеи за заключване. Неговата дебелина варива от 4 до 12 мм, а изборът зависи от помещението, в което ще се полага и неговата натовареност. 

  Предимства и недостатъци

  1. Предимства:

  • По-достъпна цена;

  • Лесен за поставяне, дори с опция "направи си сам";

  • Голям избор на дизайни.

  1. Недостатъци:

  • По-ниска устойчивост на вода в сравнение с гранитогреса;

  • С времето може да избледнее.

   Луксозен полиран гранитогрес за под бял мрамор | Ramois
   Луксозен гранитогрес за под в бял мрамор, полиран

  Външен вид и стил

  Гранитогрес: естествен и луксозен

  Той придава луксозен и завършен вид на всяко помещение. Той има богата палитра от цветове и дизайни, които могат да имитират естествен камък или дърво, а защо не и така модерния мрамор.  

  Ламинат: универсален и модерен

  Предлага модерен и универсален дизайн, който може да се адаптира към различни интериорни стилове.

  Водоустойчив ламинат за под | Ramois
  Водоустойчив ламинат за под в дървесен декор

  Трайност и поддръжка

  Гранитогрес: дълготраен с периодична поддръжка

  Представлява изключително дълготраен материал, който изисква минимална поддръжка. Предлага отлично качество. Може да го почиствате с препарати, без да се притеснявате, че ще се надуе. 

  Ламинат: Не толкова дълготраен с по-лесна поддръжка

  Ламинатът е по-лесен за поддръжка, но може да се износи по-бързо от гранитогреса. Някои модели са обработени със специални водоотблъскващи покрития. Важно е да не използвате гореща вода и абразивни препарати. За почистването му, заложете на такива, които са специални за ламиниран паркет.

   

  Калиброван гранитогрес за под | Ramois
  Калиброван гранитогрес първо качество за Вашия дом

  Цена

  Както гранитогресът, така и ламинатът имат своите предимства и недостатъци, когато става въпрос за цена и стойност. Изборът зависи от вашите лични предпочитания, бюджет и нужди от дългосрочна инвестиция.

  Гранитогрес: първоначална инвестиция и дългосрочна стойност

  Този материал за под е известен с висококачествените си характеристики и дълготрайност. Въпреки че първоначалната инвестиция той може да бъде по-висока в сравнение с други видове подови настилки, той се компенсира с дългосрочната си стойност. Гранитогресът е устойчив на износване, не избледнява и запазва своята красота години наред. Също така, той добавя стойност към имота, което го прави отлична инвестиция за бъдещето. При нас гранитогресът стартира от 37 лв. кв.м.

  Ламинат: Удобен за бюджета и рентабилен

  Станал все по-популярен избор за много хора поради неговата ценова достъпност и разнообразие от дизайни. Той предлага визията и усещането за естествено дърво или камък на много по-достъпна цена. Въпреки че може да не е толкова дълготраен както гранитогреса, той все пак предлага отлична стойност за парите си. Лесен е за поддръжка и може да бъде сменен или обновен без големи разходи, което го прави рентабилен избор за много домакинства.

  Поставяне на ламинат за под | Ramois
  Лесно поставяне на ламинат за под

  Процес на поставяне

  Гранитогрес: Необходимост от професионален монтаж

  Той е тежък и твърд материал, което го прави по-труден за рязане и обработка. За да се постигне перфектен резултат, гранитогресът изисква професионален монтаж. Това включва измерване на помещението, подготовка на основата, рязане на плочките и тяхното залепване със специални лепила. След това, фугите между плочките се запълват с фугин. Целият процес изисква внимание към детайлите и опит, за да се гарантира дълготрайност и издръжливост дълго време след това.

  Ламинат: Варианти за опция "направи си сам"

  Ламинатът е проектиран така, че да бъде бърз и лесен за монтаж. Повечето видове се предлагат със системи за бързо и лесно заключване, които позволяват на плочките да се "кликват" една в друга без нужда от лепило или винтове. Преди монтажа, основата трябва да бъде равна и чиста. След това, ламинатът се разрязва според размерите на стаята и се поставя. Един от главните му предимства е, че той може да се поставя върху почти всяка съществуваща настилка, което го прави идеален за реновации. Благодарение на интуитивния си дизайн, много хора избират да го монтират сами, което спестява допълнителни разходи.

  Ноте блу калиброван полиран гранитогрес 60х120 см за под | Ramois
  Полиран гранитогрес Ноте Блу за хол и кухня от Рамоис

  Изборът какво ще положите на своя под зависи от вашите лични предпочитания, бюджет и вида на помещението. Надяваме се, че тази статия ви е помогнала да направите информиран избор. Ако имате нужда от допълнителни съвети, не се колебайте да се свържете с нас. Разгледате предложенията, които имаме на Ramois. Нека вашият под бъде толкова уникален и стилен, колкото и вие!

  Често задавани въпроси

  Може да издържи десетилетия, докато ламинатът обикновено има продължителност на живота от 10 до 20 години.

  Устойчив е на влага, докато ламинатът може да се надуе или деформира при прекомерна влажност.

  Да, но трябва да се консултирате с професионалист преди това.

  И двата материала са лесни за почистване, но гранитогресът изисква по-малко усилия в поддръжката.

  Гранитогресът е по-устойчив на надрасквания от домашни любимци в сравнение с ламината.

  Напиши коментар