Меню
Количка

Гранитогрес или теракот – кое да изберем?

13 септ. Гранитогрес или теракот – кое да изберем?
Побликувано от Иванова Мария 0 Коментар 1049 Преглеждания

Съдържание

  При избора на подови настилки за дома или на открито, гранитогресът и теракотът се открояват като едни от най-предпочитаните материали за осигуряване на качество и издръжливост. Но кой от тях е по-доброто решение за вашата кухня, баня или тераса? Нека ги разгледаме по-отблизо и да определим техните предимства и недостатъци.

  Каква е разликата между гранитогрес и фаянс?

  Предимства и недостатъци

  Гранитогресът е изключително издръжлив и устойчив на износване материал, подходящ за коридори и тераси, където има голям човекопоток. Теракотът, от друга страна, се предлага в по-широка гама от дизайни и цветове, но може да бъде по-чувствителен при силни удари.

  Състав на материала и производствен процес

  Гранитогресът се получава при пресоване на керамични материали под високо налягане, след което се пече при висока температура. Теракотът е направен от глина, която се изпича на по-ниски градуси.

  Дълготрайност и устойчивост на износване

  Гранитогресът е познат със своята устойчивост на износване и дълготрайност. Теракотът може да износи по-бързо, особено в зони, които се използват интензивно.

  Естетически вариации и възможности за дизайн

  При теракота има разнообразие от текстури, стилове и цветове, за разлика от алтернативната настилка, която предлага по-ограничени вариации на дизайн.

  Фактори, които трябва да се вземат предвид при избора между гранитогрес и теракот

  Изборът би ви затруднил, ако не разполагате с достатъчно информация и ако не сте преценили своите нужди. От Ramois ви предлагаме няколко ключови фактора, които могат да ви помогнат с решението:

  • местоположение – определени материали са по-подходящи за конкретни помещения. Например, коридорът, като най-посещаваното място, е изложен на голямо износване. Там гранитогресът би бил идеален заради неговата издръжливост. От друга страна, в кухнята може да се заложи на теракот заради топлата и уютна атмосфера, която създава.

  • бюджет – всеки проект върви с определен бюджет. Гранитогресът обикновено е по-скъп от теракота, но той също е дълготраен и издръжлив. В краткосрочен план теракотът е по-икономичният вариант, но е важно да се има предвид неговия по-кратък експлоатационен живот;

  • стил и дизайн – за гранитогреса са характерни по-неутрални и изчистени текстури и цветове. Разнообразието при теракота ви позволява да придадете индивидуален характер на помещението и да го съчетаете успешно с цвета на стените и стила на обзавеждането.

  Гранитогрес или теракот за пода на банята?

  Банята се използва всеки ден и постоянно е изложена на влага и вода. Ето защо изборът на подова настилка тук е особено важен.

  • първият се характеризира  с водоустойчивост и лесна поддръжка, с което се възпрепятства образуването на плесен и бактерии;

  • вторият има естествен вид, който допринася за уютна атмосфера в банята, и разнообразие от дизайни. От друга страна, той е по-хлъзгав и за мокри помещения трябва да се избира вариант с по-груба текстура.

  Плочки за баня за стена и под | Ramois

  Плочки за баня

  И двата материала имат своите предимства и недостатъци при използване в банята. Гранитогресът обаче има лек превес поради своите функционални характеристики, като водоустойчивост и дълготрайност. Накрая винаги е важно личното предпочитание по отношение на дизайна и атмосферата, която искате да създадете във вашата баня, преди да направите окончателния си избор.

  Какво да изберем за терасата?

  Терасата е място, където човек излиза да се отпусне и да се наслади на глътка свеж въздух. Изборът на подова настилка за балкона е от съществено значение, тъй като тя не само трябва да изглежда добре, но и да е устойчива на различни климатични условия.

  Ако вашата тераса е открита и е изложена на пряка слънчева светлина, дъжд и студ, материалът, който избирате, трябва да е издръжлив. Външият гранитогрес би бил по-подходящ заради своята устойчивост на атмосферни условия, водонепропускливост и дълготрайност. 

  Плочки за тераса в сиво | Ramois
  Плочки за тераса в сиво, мат

  И докато гранитогресът е чудесна опция за тераси, е важно да се отбележи, че той е по-скъп от другите алтернативи. Въпреки това, тази инвестиция често е възвръщаема поради неговата дълготрайност и минималната нужда от поддръжка.

  Кое от двете е по-добрият избор за кухнята?

  Кухнята не е просто място, където се приготвя храна. В нея се събира семейството, споделят се моменти и се създават спомени. Тъй като това помещение се използва интензивно, подовата настилка трябва да бъде както практична, така и визуално привлекателна.

  • гранитогрес за кухня – той е изключително издръжлив материал, устойчив на драскотини от падащи предмети или местене на мебели. В кухнята често се разливат течности и се появяват мазни петна от паднала храна. Благодарение на своята непореста структура, тази настилка предотвратява проникването на течности и е лесна за почистване. Освен това придава съвременен и елегантен вид на вашата кухня;

  • теракот – излъчва топлина и придава уют и характер към кухнята. Въпреки че не е толкова устойчив на петна, той е относително лесен за почистване, ако се използват подходящите продукти. За тези, които предпочитат по-традиционна визия на кухнята, тази настилка е идеалният избор.

  Турски плочки за кухня | Ramois
  Плочки за кухненски под в бяло и беж

  И двете опции имат своите предимства. Теракотът е подходящ за хората, които ценят традиционния стил и уютната атмосфера, а алтернативата му се препоръчва за тези, които искат дълготраен и лесен за поддръжка под. Вашето решение трябва да кореспондира с вашите лични предпочитания, функционални изисквания и бюджет.

  Често задавани въпроси

  Гранитогресът е по-издръжлив от теракота.

  Да! Гранитогресът се препоръчва повече за открити пространства заради по-голямата си устойчивост на външни условия.

  Теракотът често е по-достъпен по отношение на цени, но трябва да се има предвид дългосрочната инвестиция и издръжливост на алтернативния вариант. Който и материал да изберете, е важно да инвестирате в качество, което ще ви служи дълги години.

  Напиши коментар